Nye Tvedestrand skole er ferdigstilt: – Har vært spennende å jobbe med

Nye Tvedestrand videregående skole står flunkende ferdig og klar til skolestart i august. Med spennende arkitektur, mange fasiliteter og ambisiøse klima- og energiløsninger har bygget høstet mye ros. Lindal Smith Elementer har vært med på prosjektet som underleverandør av fasadelementer i tre.

Omkranset av skog og med utsikt over idylliske Mjåvann ligger nye Tvedestrand videregående skole. Det nye praktbygget ble overlevert fra totalentreprenør Veidekke til Agder fylkeskommune og Tvedestrand kommune i juni.

Skolen har en bygningsmasse på i overkant av 20.000 kvadratmeter inkludert idrettshall. Rundt 40 prosent av fasadene ble produsert og montert av Lindal Smith Elementer (LSE). Elementprodusenten ble selv ferdig med sin del av jobben i mars i fjor.

– Det har blitt et veldig fint bygg, slår prosjektleder i LSE, Espen Erichsen, fast.

Tvedestrand videregående skole juni 2020

Image 1 of 24

Følger terrenget

Skolebygget er utviklet av totalentreprenør Veidekke i samarbeid med Link Arkitektur og Snøhetta. Sentralt i prosjektet står filosofien om tilpasning til eksisterende terreng og nærhet til naturen. Bygget består av flere deler som følger terrengfallet fra en kolle i syd til idrettsbanen i nord. I alt åtte klosser er satt sammen i forskjellige høyder og størrelser.

Med mange sprang og ulike nivåer i bygget har det vært nok av detaljer å ta hensyn til.

– Det å fange opp de ulike detaljene for hele bygget har vært en omfattende jobb, og har krevd et stort detaljregister for å få løst. Men det har gått veldig fint med den gode dialogen vi har hatt med Veidekke og arkitektene i Link, sier prosjektleder Erichsen.

Sammen med konstruktør i LSE, Kristian Tegdan, startet de planleggingen i august 2018. Tidlig involvering og tett dialog har vært nøkkelfaktorer for at prosjektet har gått så bra, mener de.

– Når man tegner for bruk av elementer, må man tenke litt annerledes enn for plassbygde bygninger. I samarbeid med Veidekke og Link har vi fått planlagt best mulig for bruk av elementer. Vi har hatt et veldig godt samarbeid fra starten av og det har gitt en god byggeprosess, forteller Tegdan.

OMFATTENDE PLANLEGGING: Mange detaljer å holde styr på i prosjektet. – Spennende å ha vært med på, konkluderer prosjektleder i LSE, Espen Erichsen og konstruktør Kristian Tegdan.

Prosjektleder Erichsen trekker også frem jobben Tegdan har gjort på prosjektet.

– Det krever mye av konstruktøren å holde kontroll på alle kvotehøyder, sprang og andre elementer i tilknytning til våre egne, og der har Kristian gjort en enorm jobb.

Elementene ble produsert i produksjonshallen på Akland i Risør, parallelt med montering ute på byggeplassen i Tvedestrand.

 

– Elementer har fungert bedre enn forventet

Prosjektleder Frode Wæthing i Veidekke Entreprenør, Region Syd, hadde kontor i brakkeriggen ved siden av byggeplassen og fulgte med på monteringen hele veien.

– Vi er veldig godt fornøyd med Lindal Smith Elementer. Bruken av elementer har fungert bedre enn jeg trodde på forhånd, sier prosjektlederen, og skryter av både prosjektadministrasjonen og montasjefolkene til Lindal Smith Elementer.

Godt samarbeid: Prosjektleder i Veidekke, Frode Wæthing, og monteringsleder for Lindal Smith Elementer, Erlend Rønningen, er fornøyd med hvordan det går på byggeplassen. Her fra mars 2019, like før LSE var ferdig med monteringen.

Wæthing forteller at han i starten av prosjektet var usikker på om de skulle bruke elementer til akkurat dette bygget.

– Vi vurderte å plassbygge fasadene på grunn av byggets utforming, men ser i ettertid at det var rett valg å benytte fasadeelementer fordi det har gått greit med montasjen selv om bygget har mange sprang og forskjellige fasader. Alternativet hadde vært å bygge fasadene på plassen. Dette hadde krevd mange timeverk på byggeplassen.

Anleggsleder Odd Gjesdal i Veidekke er også klar på at bruken av elementer har gitt en mer effektiv byggeprosess.

– Dette har gått veldig bra. Vi har hatt en utfordrende tomt å bygge på. Leveringen av elementer som har blitt løftet på plass og montert raskt har forenklet prosessen for oss ute. Samtidig har elementproduksjonen gitt fordeler som for eksempel mindre utfordringer med fukt ved at vi får raskere tørre bygg, forteller Gjesdal.

PÅ BEFARING: Prosjekteringsleder i Veidekke, Sveinung Larsen (fra venstre), daglig leder i LSE, Jan Lindal, og anleggsleder i Veidekke, Odd Gjesdal, var i produksjonshallen til LSE på Akland for å se hvordan det gikk med produksjon av elementene underveis i prosjektet.

– Spennende å jobbe med

For Erichsen og Tegdan i LSE har det vært spesielt å jobbe med dette prosjektet. Det nye signaturbygget ligger bare 200 meter fra stedet Tegdan vokste opp, og Erichsen kjenner mange som skal begynne på skolen til høsten. Nærheten til prosjektet har gjort at det var ekstra moro å jobbe med.

– Det har vært veldig gøy og spennende å jobbe med dette prosjektet. Mange i nærområdet blir berørt av bygget og det har vært stor interesse rundt det, så det har vært veldig stas å arbeide på dette prosjektet, sier Erichsen.

Både han og Tegdan er enig om at sluttresultatet har blitt veldig bra.

– Det har blitt et veldig stilig bygg, både utseendemessig og rent teknisk, konstanterer Tegdan.

Uteområdene rundt skolen er allerede tatt i bruk, med mange i aktivitet både i skateparken, idrettsbanen og svømming fra flytebrygga som ligger ved Mjåvann. Etter ferien venter skolestart for det første kullet som skal få ta i bruk bygget, med åpning av selve skolen første skoledag.

 

Fakta Tvedestrand videregående skole

  • Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Aust-Agder fylkeskommune og Tvedestrand kommune hvor det er fylkeskommunen som er ansvarlig for skolebygget med tilhørende utenomhusanlegg, mens kommunen er ansvarlig for idrettsanlegget med tilhørende utenomhusanlegg.
  • Veidekke Entreprenør AS leverer totalentreprisen, og de har sammen med Link arkitektur og Snøhetta utviklet konseptet fra tilbudsfase til kontraktsinngåelse.
  • Bygningsmassen er på 20.460 m2 BTA og er dimensjonert for om lag 500 elever og 130 lærere. Skolen har også kapasitet til å kunne utvides med 200 elever.
  • Totalentreprisekontraktene er samlet verdt 510 millioner kroner ekskl. mva.
  • Skolen skal bygges som et plusshus etter FutureBuilt-definisjonen, hvor fornybare energikilder skal tilføre bygget mer energi enn det driften av skolen krever.
  • Over 4 000 m2 solcellepaneler, 21 dype energibrønner og høyeffektiv oppvarming av varmtvann med varmepumper skal sørge for dette.
  • Prosjektet har mottatt støtte fra Miljødirektoratets Klimasatsordning for å tilføre prosjektet mer CO2-vennlige byggematerialer slik som massivtre i utvalgte innervegger, trefiberisolasjon og trevirke i bærekonstruksjonene for å nevne noe.
  • Grunnarbeidene startet i oktober 2017 og bygget ble overlevert fra Veidekke juni 2020.

 

Montering av siste vegg på Tvedestrand videregående skole

Image 1 of 30